Testőr- és Lovagklub Esztergomban


2016. május 25-én tartott kihelyezett közös klubnapot az IBSSA (Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetsége) Magyar Szekciója és a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) Magyar Nagyperjelsége, ezúttal Esztergomban, Magyarország legerősebb embere, Fekete László meghívására.

A rendezvényen képviseltette magát az IPA (Nemzetközi Rendőr Szervezet), az IAPA (Nemzetközi Polgárőr Szervezet), a Máltai Lovagrend Szlovák Nagyperjelsége, az International Order of Knights of Security, a Szent György, a Mártír Nemzetközi Lovagrend, valamint a Római Sas Rend.

   

A testőr- és lovagklubok már sokféle helyszínen kerültek megrendezésre az évek során: szálloda, színház, étterem, kerthelyiség, városháza díszterme, szivarklub, a Harley Davidson szalon, kiszolgált dunai hajón kialakított lőtér... A májusi klubnapra is igazán különleges helyszínen, az Esztergomi Királyvárosi Lovardában került sor, ahová történelmi jelképekkel díszített lovagi várkapun nyertek bebocsátást a vendégek. A hatalmas területen különleges elegyet alkot a Makovecz jellegű építészet, a hagyományos istálló és lovarda épületek, és a vidéki kastélyok, udvarházak hangulatát idéző épületegyüttes minden komforttal felszerelve, amely körbe öleli a Királyvárosi Lovarda kifogástalanul gondozott füves pályáit. Néhány évvel ezelőtt iratkozott fel az objektum a fesztiválhelyszínek listájára, s azóta egymást érik itt a szabadtéri koncertek az erre a célra kialakított színpadon. Nem véletlen, hogy nagyon gyorsan Esztergom egyik látványosságává nőtte ki magát a Lovasliget.

   

A sokak által kedvelt Fekete Laci – erősportoló, többszörös világbajnok, akit néhány hónapja történt Máltai lovaggá ütése óta a megtisztelő Sir László néven is szólítanak lovagtársai, sportosan és a tőle megszokott lelkesedéssel fogadta a vendégeket. Az asztaloknál elhelyezkedve a résztvevők megpillanthatták az elképesztő mennyiségű, elfogyasztásra váró ételeket, a házigazda mennyiségi és minőségi igényeihez igazítva.

  

Prof. Popper György – az IBSSA elnöke köszöntötte a jelenlévő vendégeket, majd szokásos tájékoztatót adott a résztvevőknek a biztonsági és a lovagi szervezetek aktuális kérdéseiről és szakmai, valamint humanitárius tevékenységéről. Ezt követően kért szót Kutalik Tamás – az IBSSA regionális képviselője, aki ismertette az IBSSA égisze alatt induló tengeri és belvízi hajóvezetői vizsga lehetőségét. A felkészítő kurzusok Horvátországban, Sisak városban és az Adrián, Krk szigetén kerülnek megszervezésre, július és augusztus hónapban. A sikeres vizsgát tevők az EU összes országára érvényes nemzetközi jogosítvánnyal (a tengeri engedély a világ minden pontján érvényes) rendelkeznek majd, amely 30 tonnás hajóig – vitorlás, motoros és halászhajó – mindenre kiterjed.

A hallgatóság tájékoztatóra való koncentrálási képességét némileg befolyásolták a tekintélyes méretű babgulyásos bográcsból áradó ígéretes illatok. S a beszédek után, ahogy elkezdődtek az oldott hangulatú beszélgetések, Fekete Laci személyesen tálalta a résztvevőknek az általa főzött vacsorát. Ekkor mindenki meggyőződhetett arról, hogy ez a kivételesen erős ember nemcsak enni szeret, de főzni is nagyon jól tud.

Kedves Laci!

Szívből köszönjük a meghívást és a kedves vendéglátást!

2016. június 7.